همه ما این روزها بیشتر از 5G میشنویم. بیاید در مورد این فناوری بیشتر بدانیم.
5G به زبان ساده نسل پنجم از شبکههای تلفن همراه به حساب میاد. در حال حاضر آخرین و مرسوم ترین بستر ارتباطی در مناطق شهری ایران 4G است.
اساس نامگذاری در نسلهای تلفن همراه همانند بسیاری از تکنولوژی های دیگر با تغییرات اساسی در آن ها صورت میپذیرد.
نگاهی کوتاه به تاریخچه نسلهای تلفن همراه و اساس نامگذاری در آنها:
1981 > نسل اول 1G تلفن همراه که مبتنی بر فناوری آنالوگ بود.
فرکانس: 800 مگاهرتز و 900 مگاهرتز
مبتنی بر پهنای باند بسیار ضعیف 28 کیلوبایت که فقط امکان مکالمه با آن امکانپذیر بود.
کیفیت صدای بسیار ضعیف به دلیل تداخل، مصرف زیاد باتری، تلفن های همراه بسیار بزرگ، امنیت پایین تعداد محدود پوشش سلول و کاربران از معایب نسل اول 1G به شمار میرفت.
1992 > نسل دوم 2G که بر پایه فناوری دیجیتال شکل گرفت.
این سیستم دیجیتال در ارتباطات سیار به عنوان استاندارد پایه در جی اس ام GSM تبدیل شد.
مهمترین مزیت آن امکان ارسال پیامک و ایمیل بود در نسخه های بهبود یافته 2.5 و 2.75 نرخ پهنای باند آن تا حداکثر 473 kbps ارتقاء یافت.
همچنین امکان رومینگ که در نسل قبلی وجود نداشت در این سیستم اضافه شد. امنیت در مکالمه با صدای رمزنگاری شده بهتر شد و برای اولین بار پای اینترنت با GPRS به گوشیهای موبایل باز شد! 🙂
2001 > نسل سوم 3G با پشتیبانی از چندرسانه ای ها (ارتباط تصویری)
این نسل با معرفی سیستم UMTS آغاز شد. تماسهای ویدئویی، اینترنت سریعتر پشتیبانی از پیام های چند رسانه ای MMS ردیابی موقعیت مکانی، امکان وبگردی با سرعت مناسب در گوشی موبایل، امنیت بیشتر و پوشش بیشتر کاربران، رسانه های اجتماعی و… از مزیت های این نسل بشمار میرفت.
در نسخه 3.75 فناوری +HSPA و در نسخه 3.9 فناوری (LTE (Long Term Evolution معرفی شدند که سرعت اینترنت به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرد.
2013 > نسل چهارم و یا همان 4G که به صورت کامل مبتنی بر پروتکل اینترنت IP میباشد.
سیستم ارتباطی نسل چهارم 4G در واقع نسخه پیشرفته تر 3G میباشد که LTE در آن علاوه بر سازگاری با نسخه قبلی دارای نصب و ارتقا ساده تری میباشد.
سرعت داده ها تا یک گیگابایت، کاهش زمان تاخیر در برنامه های کاربردی، استفاده از بسته های صدا Voice over LTE شبکه VoLTE و همچنین امنیت و تحرک پیشرفته از مزیت های این نسل به شمار میرود.
2019 > آخرین نسل از تکنولوژی تلفنهای همراه 5G
اما 5G چه تغییرات اساسی با نسل قبلی خود دارد؟
اولین نکته در تکنولوژی 5G تغییر در طیف فرکانسی آن میباشد که شامل موجهای باند بالا (بالای ۶ گیگاهرتز)، باند متوسط (۳ تا ۶ گیگاهرتز) و باند پایین (زیر ۳ گیگاهرتز) است. پایین ترین باند فرکانسی نسل ۵ مشابه نسل چهارم است.
در تکنولوژی 5G بسیاری از محدودیت های قبلی برداشته شده از جمله اینکه فقط در یک کیلومتر مربع حداقل 1 میلیون کاربر میتوانند با شبکه ارتباط برقرار کنند. و حداقل سرعت در شلوغ ترین حالت آن 100 مگابایت در ثانیه است. همچنین از استاندارد های دیگر این نسل میتوان به بهینه سازی مصرف انرژی در دستگاههای گیرنده و فرستنده اشاره کرد.
از سایر بهبود ها در 5G میتوانیم به اینترنت اشیاء با هزینه، مصرف انرژی و تاخیر کمتر اشاره کنیم!
5G در ایران
در حال حاضر در ساختمان مرکزی ایرانسل اولین تست های 5G در تهران انجام شده و هرچند این عمل به نظر نمایشی و تبلیغاتی میرسد. اما میتواند نقطه شروعی برای فراگیر شدن آن در ایران باشد. و در بازار موبایل هم برخی مدل ها با پشتیبانی از 5G عرضه شده است.
گوشیهای موبایل با پشتیبانی از 5G در بازار
بیشتر شرکت ها تولید کننده موبایل نسخه های 5G را در بازار ارائه کرده اند که در زیر تنها به چند نمونه اشاره میکنیم:
گوشی 5G سامسونگ گلکسی A51
گوشی 5G سامسونگ گلکسی نوت 10 پلاس
گوشی 5G هواوی P40 / گوشی 5G هواوی P40 Pro Plus
گوشی 5G هواوی میت ایکس
گوشی 5G هواوی میت 20 ایکس